22 januari 2022

Wat zijn de voordelen van snijden met water?

Om vormen uit materiaal te snijden zoals metalen platen en kunststof platen gebruikt men vaak lasersnijders en plasmasnijders. Je vindt er verschillende machines voor. Wat ook handig is, is een watersnijder. Dit is een machine die een sterke en krachtige waterstraal combineert met een abrasief schuurmiddel om vormen uit te snijden. In dit artikel antwoord op de vraag of je water zonder of met abrasief moet gebruiken, de voordelen van watersnijden en of je houtsoorten met water kan snijden.

Watersnijder met of zonder abrasief gebruiken?

Je hebt watersnijders met een abrasief. Bij dit soort water snijden wordt er heel fijn zand aan het water toegevoegd. Door dit fijne zand, ook wel garnet genoemd, ontstaat er een slijpende schurende werking van de waterstraal. Dat maakt het extra krachtig om door materiaal heen te snijden. Maar je hoeft niet altijd abrasief water te snijden. Als je te maken hebt met dunne kunststof of transparante materialen kan je makkelijk zonder abrasief snijden.

Wat zijn de voordelen van waterstraalsnijden?

Er zijn tal van voordelen om te snijden met water. Zo geeft dit snijdproces braamloze sneden. Dat betekent dat er bijna geen nabewerking hoeft plaats te vinden. Scheelt veel tijd en inspanning. Watersnijden is een koelproces, waar er geen inbreng is van warmte. Het gevolg is dat je materialen met een laag smeltpunt met een watersnijder kan snijden. Ook een plus van het gebrek aan warmte-inbreng is dat de kwaliteit en eigenschappen van het materiaal behouden blijven. Dat betekent onder andere dat de kleur blijft behouden en er geen vervorming plaatsvindt. Tot slot is het ontzettend belangrijk dat er geen chemische processen plaatsvinden bij waterstraalsnijden. Dus geen giftige dampen zoals bij een lasersnijder.

Is het mogelijk om houtsoorten te snijden met water?

Vraag je je af of het mogelijk is om hout te snijden met water? Het antwoord is ja, in principe is het bij alle houtsoorten mogelijk om hout te snijden. Een van de grootste voordelen is dat er haaks hoeken gesneden kunnen worden. De bewerking van houtsoorten worden vaak via frezen gedaan, maar daarbij houd je altijd een radius in de hoek. Niet bij watersnijden, omdat de straal maar 0.8mm rond is. Zodoende kan je alle vormen uit hout snijden en is het dan ook een erg populaire manier om dat via deze manier te doen. Het heeft een minimaal snijverlies en heeft zeer precieze sneden. Je ziet hout snijden dan ook in verschillende bedrijfstakken zoals scheepsindustrie en interieurbouw. Ook allerlei soorten meubels worden via water snijden bewerkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *