Dag van de vermisten

In 1999 bestond de VAV vijf jaar. Vele lotgenotendagen hadden plaatsgevonden, waarin herkenning, uitwisseling, informatie en praktische steun centraal stonden. Voortdurend kwam naar voren: “We hebben geen plek om te herdenken, om stil te staan, om ons verdriet en onze hoop te verbinden met andere lotgenoten.”
Daarom besloot de VAV de eerste vrijdag van juni uit te roepen tot de Nationale Dag van de Vermisten.

Op de allereerste Dag van de Vermisten werd het Pauzemonument onthuld in het Moreelse Park bij het Centraal Station in het hart van Utrecht.

Op vrijdag 5 juni 2020 is de eerstvolgende Dag van de Vermisten.

Om 14.00 uur verzamelen achterblijvers na vermissing rondom het monument in het Moreelsepark in Utrecht, nabij Utrecht CS. Er is gelegenheid om te herdenken, bloemen te leggen en stil te staan bij de vermiste. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

25 mei: Internationale Dag van de Vermiste Kinderen

Elk jaar op 25 mei wordt stilgestaan bij de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen. Dit is de dag waarop in 1979 het Amerikaanse jongetje Etan Patz op 6-jarige leeftijd verdween. In 1983 werd naar aanleiding van de vermissing van Etan de 25e mei uitgeroepen tot ‘the International Missing Children’s Day’, de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen.

30 augustus: Internationale Dag van de Vermisten

Op 30 augustus is jaarlijks de Internationale Dag van de Vermisten en worden personen die zijn ontvoerd of in het geheim worden vastgehouden, herinnerd. Onzekerheid over het lot van een dierbare is de harde realiteit voor ontelbare families over de hele wereld. Iedereen heeft het recht om te weten wat er met hun dierbare is gebeurd. Daarom is het van essentieel belang dat de kwestie van de vermisten serieus wordt aangepakt. Het doel van de Internationale dag van de Vermisten is dan ook om het bewustzijn onder het publiek, nationale en internationale organisaties, overheden en militairen te vergroten.